Adversus | Beauty | Welzijn | 50-plus mannen. Wat verandert er na je vijftigste en wat kun je doen?

50-plus mannen. Wat verandert er na je vijftigste en wat kun je doen?

Komt jouw vijftigste verjaardag snel dichterbij? Of heb je hem al gevierd? Je weet vast dat er rond je vijftigste in je lichaam

Wat verandert er na je vijftigste en wat kun je doen?
Wat verandert er na je vijftigste en wat kun je doen?

Komt jouw vijftigste verjaardag snel dichterbij? Of heb je hem al gevierd? Je weet vast dat er rond je vijftigste in je lichaam heel wat gaat gebeuren. Er staat je een reeks van veranderingen te wachten die je gezondheid en welzijn kunnen beïnvloeden. Zo zorgen hormonale veranderingen bijvoorbeeld voor veranderingen in je lichaamssamenstelling en een verminderd energieniveau. En dat zijn nog maar voorbeelden van de meest voorkomende veranderingen waar je als man na je vijftigste mee te maken krijgt. Hier is wat er verandert, en nog belangrijker, wat je kunt doen om deze processen en veranderingen zoveel mogelijk tegen te gaan.

Hormoonspiegels: vanaf je dertigste dalen de testosteronspiegels dalen met ongeveer 1% per jaar. Tegen het vijftigste levensjaar ervaren de meeste mannen een daling in testosteron die kan leiden tot verlies van libido, afname van spiermassa, verminderde energie en vermoeidheid. Groeihormoon neemt ook af met de leeftijd, wat bijdraagt aan het verlies van spier- en botmassa.

Naast hormonale veranderingen kunnen mannen in de loop der jaren ook te maken krijgen met veranderingen in hun lichaamssamenstelling. In het bijzonder kun je een toename van lichaamsvet en een neiging tot vetophoping rond je taille ervaren. Dit buikvet is gekoppeld aan verhoogde gezondheidsrisico’s en kan leiden tot een aantal problemen, waaronder een verhoogd risico op hartaandoeningen en diabetes.

Met het voortschrijden van de jaren daalt ook het energieniveau. Dit kan het moeilijker maken om actief te blijven en aan lichaamsbeweging te doen, wat kan leiden tot een verdere afname van de algehele gezondheid.

Veroudering tegengaan met fitness, beweging, supplementen, voeding en levensstijl

Gelukkig zijn er verschillende strategieën om het verouderingsproces tegen te gaan en een goede gezondheid te behouden, ook na je vijftigste. Deze strategieën omvatten:

Fitness: regelmatige lichaamsbeweging is essentieel om gezond te blijven en het verouderingsproces tegen te gaan. Met name krachttraining kan helpen om de spiermassa en botdichtheid te behouden, terwijl aërobe lichaamsbeweging de gezondheid van hart en bloedvaten en het algehele energieniveau kan verbeteren. Streef vijf dagen per week naar minstens 30 minuten per dag serieuze lichaamsbeweging of lichamelijke activiteit.

Dieet: een gezond dieet is ook essentieel voor het behoud van een goede gezondheid als je boven de vijftig bent. Ga voor een uitgebalanceerd dieet met veel voedingsstoffen zoals magere eiwitten, gezonde vetten en vezels. Beperk overtollige calorieën, suiker en bewerkte koolhydraten. Drink voldoende water en vermijd overmatig alcoholgebruik. Daarnaast kunnen 50-plussers overwegen om een multivitamine preparaat te slikken.

Supplementen: Naast een multivitamine zijn er verschillende voedingssupplementen die nuttig kunnen zijn voor mannen die ouder worden. Vooral supplementen zoals omega-3 vetzuren, vitamine D en CoQ10 kunnen bijdragen aan de algemene gezondheid en het welzijn.

Levensstijl: een gezonde levensstijl kan helpen om het verouderingsproces tegen te gaan. Probeer vooral voldoende te slapen, stress tot een minimum te beperken en tabak en overmatig alcoholgebruik te vermijden. Blijf sociaal betrokken en doe hobby’s/activiteiten die je leuk vindt.

In bepaalde gevallen is het, onder streng medisch toezicht, ook mogelijk om te starten met aanvullende hormoontherapie op basis van het mannelijk hormoon testosteron.

Concluderend: als je de leeftijd van vijftig nadert, is het goed om je bewust te zijn van de veranderingen die je lichaam kan ondergaan. Maar door regelmatig te bewegen, gezond te eten en een gezonde levensstijl te volgen, kan je het verouderingsproces afremmen en gezond, in goede lichamelijke vorm en energiek blijven, ook na je vijftigste.

ADVERSUS

Deel dit artikel op jouw social media

Foto van auteur
Auteur
ADVERSUS
MEER OP ADVERSUS.NL