Adversus | Auto's | Nieuwe Mercedes-AMG CLE 53 4MATIC+ Cabriolet: open air-plezier meets performance

Nieuwe Mercedes-AMG CLE 53 4MATIC+ Cabriolet: open air-plezier meets performance

Met de nieuwe CLE 53 4MATIC+ Cabriolet (energieverbruik gecombineerd: 9,8-9,6 l/100 km | CO2-emissie gecombineerd: 223-217 g/km…

Nieuwe Mercedes-AMG CLE 53 4MATIC+ Cabriolet: open air-plezier meets performance
Nieuwe Mercedes-AMG CLE 53 4MATIC+ Cabriolet: open air-plezier meets performance

Met de nieuwe CLE 53 4MATIC+ Cabriolet (energieverbruik gecombineerd: 9,8-9,6 l/100 km | CO2-emissie gecombineerd: 223-217 g/km | CO2-klasse: G) biedt Mercedes-AMG nu naast de SL Roadster een tweede sportief model voor open air-plezier aan. Met zijn uitgebreide standaarduitrusting, ruime interieur en comfortfuncties zoals AIRCAP® of AIRSCARF® is de vierzitter volledig geschikt om het hele jaar door mee te rijden. De 3,0 liter zescilinder lijnmotor met dubbele turbo heeft een vermogen van 330 kW (449 pk) dankzij de uitlaatgasturbo en extra elektrische compressor. De motor heeft een maximumkoppel van 560 Nm (600 Nm in overboost gedurende maximaal 10 seconden). De geïntegreerde startdynamo levert kortstondig een extra boostvermogen van 17 kW (23 pk) en een koppel van 205 Nm. Hij voedt ook het 48V-boordsysteem. Andere technische kenmerken van het nieuwe model zijn de AMG SPEEDSHIFT TCT 9G-transmissie, de volledig variabele vierwielaandrijving AMG Performance 4MATIC+ en de actieve achterasbesturing.

Exterieurdesign met bredere voor- en achterspatschermen

Het exterieurdesign van de CLE 53 4MATIC+ Cabriolet valt op door zijn AMG-specifieke designkenmerken. De AMG-specifieke A-vormige grille en de smalle, scherp gesneden full-led-koplampen creëren een look die kenmerkend is voor het merk. DIGITAL LIGHT-koplampen met en zonder projectiefunctie zijn als optie leverbaar. Ze zijn voorzien van ellipsvormige dagrijverlichting en blauwe verlichting aan de onderkant van de koplampen, wat de dynamische uitstraling verder versterkt. De markante voorskirt is in het midden verhoogd in een A-vorm (‘A-wing’). Dit zorgt voor een grote luchtinlaat en luchtstroom. Dit geldt ook voor de buitenste luchtinlaten met twee dwarslamellen.

Elegant gevormde randen structureren het zijaanzicht. De bredere voor- en achterspatschermen, de grote spoorbreedte (+58 mm voor, +75 mm achter ten opzichte van het Mercedes-Benz model) en de 19” velgen geven de nieuwe AMG Cabriolet een krachtige uitstraling. Optioneel zijn er ook 20” velgen leverbaar.

De gespierde achterzijde wordt gekenmerkt door vloeiende oppervlakken, naadloze overgangen en tweedelige led-achterlichten met driedimensionale lichtunits. De achterlichten zijn met elkaar verbonden door een donkerrood designelement dat de breedte van de achterzijde benadrukt. Andere opvallende elementen zijn de ronde dubbele uitlaatsierstukken die op harmonieuze wijze zijn geïntegreerd in de achterskirt. De spoilerrand op de achterklep is standaard carrosseriekleurig, maar optioneel ook leverbaar in zwart als onderdeel van het AMG-optiekpakket.

Het optionele AMG-optiekpakket voegt extra sportieve accenten toe. Het omvat flics op de voor- en achterskirt, een spoilerrand op de achterklep in hoogglanzend zwart en een diffusorpaneel tussen de uitlaatsierstukken. De CLE kan verder worden geïndividualiseerd met twee AMG-nightpakketten en AMG-carbonpakketten.

Interieur met exclusieve AMG-uitrusting en specifieke displays

In het oog springende interieurkenmerken zijn het vrijstaande 12,3” volledig digitale bestuurdersdisplay en het 11,9” op de bestuurder gerichte centrale display in portretformaat. Het display kan onder een hoek van 15 tot 40° worden gekanteld om afleidende lichtreflecties te voorkomen als de kap is geopend. Een andere highlight is de optionele dynamische sfeerverlichting met 64 kleuren, waarbij lichtstroken lopen van de cockpit over de portieren en achterste zijwanden tot achter de achterbank. Dit creëert een stijlvol wrap around-effect dat nog wordt versterkt door twee andere omringende details: de bovenkant van het dashboard, de bovenkant van de portieren en het afdekpaneel van de softtop bekleed in nappalederlook zwart. Daarbij komt nog de chroomrand die het gehele passagierscompartiment omsluit.

Om te voorkomen dat de lederen stoelen in de zomer te sterk opwarmen, beschikken ze over een speciale coating die de infrarode golven van de zon weerkaatst. Deze eigenschap houdt het leder tot 12° koeler in direct zonlicht dan het onbehandelde standaardleder. Zelfs als de kap gesloten is, warmt het interieur minder op dankzij de koele stoelbekleding.

Een andere highlight zijn de integraalstoelen in lederlook ARTICO en microvezel MICROCUT zwart met AMG-specifiek dessin en rode contrastsiernaden. Ze combineren een sportieve look met een uitstekende zijdelingse ondersteuning. Andere interieurkenmerken zijn rode veiligheidsgordels en sierdelen in glanzend carbon. Optioneel zijn tal van lederen en nappalederen bekledingen leverbaar. Als wordt gekozen voor nappaleder, is het AMG-embleem in reliëf in de voorste hoofdsteunen aangebracht.

AMG Performance-stoelen zijn als optie leverbaar. Deze worden vooral gekenmerkt door sterk gecontoureerde zijwangen, die een nog betere zijdelingse ondersteuning bieden. Verticale openingen voegen visuele accenten toe en zorgen voor een betere ventilatie van de rug. Als ze zijn bekleed met nappaleder, zijn de stoelen ook geaccentueerd in een contrasterende kleur.

Via het bestuurdersdisplay kan de klant kiezen uit de weergavestijlen ‘Klassiek’, ‘Sport’ en ‘Supersport’. De ‘Supersport’ modus is zeer markant, met een centrale ronde toerenteller en op de bestuurder gerichte horizontale displays die links en rechts van de toerenteller zijn geplaatst en een ruimtelijke indruk van diepte creëren. Via het AMG-menu heeft de bestuurder toegang tot diverse speciale displays, zoals motorgegevens, schakelaanduiding, warming-up, set-up, G-Force meter en racetimer. Ook het centrale display benadrukt het dynamische karakter van het model met individuele AMG-displays, zoals de visualisatie van de rijprogramma’s of telemetriegegevens.

Zescilinder lijnmotor met geïntegreerde startdynamo en extra elektrische compressor

De nieuwe CLE 53 4MATIC+ maakt gebruik van een sterk verbeterde versie van de beproefde 3,0 liter M 256 zes-in-lijn turbomotor. Deze versie van de krachtige motor, die nu M 256M heet, maakt vooral indruk met geoptimaliseerde verbrandingskamers met nieuw ontworpen in- en uitlaatkanalen, nieuwe zuigerveren, geoptimaliseerde inspuiting en nieuwe uitlaatgasturbo. Dit resulteert in een hoger koppel van 560 Nm in continu bedrijf en 600 Nm in de overboost-modus gedurende maximaal 10 seconden.

Belangrijker dan het absolute koppel is echter de verbeterde koppelopbouw en de verbeterde respons van de motor. Dit wordt mogelijk gemaakt door de eveneens verbeterde extra elektrische compressor. Hij kan nu over een langere periode bijna continu worden ingezet. Bestuurders merken dit vooral in het middelste toerenbereik. Daardoor kon de uitlaatgasturbo groter worden uitgevoerd voor hogere piekprestaties.

Tegelijkertijd profiteren klanten van de verhoogde efficiëntie van de motor. Die is aanzienlijk verbeterd, vooral bij vollast. Ook de nieuwe geïntegreerde startdynamo (ISG) van de tweede generatie draagt bij aan de efficiëntie. Deze is nu geïntegreerd in de transmissiebehuizing. Als centraal onderdeel van het 48V-boordnet fungeert de ISG niet alleen als elektrische generator, maar neemt hij ook hybride functies over. Daartoe behoren een kortstondige boost met 17 kW (23 pk) aan vermogen en 205 Nm koppel, recuperatie, schakelen tussen belastingpunten, ‘zeilen’ (uitrollen) en het bijna onmerkbaar opnieuw starten van de motor bij de start-stopfunctie.

De elektronisch begrensde topsnelheid van 250 km/h kan met het optionele AMG Driver’s Package worden verhoogd tot 270 km/h. Het high-performance AMG-remsysteem is afgestemd op het vermogen en de prestaties van de CLE 53 4MATIC+. Op de vooras worden geperforeerde en inwendig geventileerde remschijven met een diameter van 370 x 36 mm en vaste remklauwen met vier zuigers en opschrift ‘AMG’ gemonteerd. Op de achteras beschikt het model over inwendig geventileerde remschijven met een diameter van 360 x 26 mm en zwevende remklauwen met één zuiger.

Aangepaste schakeltijden, hoge efficiëntie: AMG SPEEDSHIFT TCT 9G-transmissie

De 3,0 liter lijnmotor is gekoppeld aan de AMG SPEEDSHIFT TCT 9G-transmissie, die overtuigt met korte schakeltijden, snelle reacties, de tussengasfunctie en meervoudig terugschakelen. Op- en terugschakelen wordt onmiddellijk uitgevoerd. De transmissie reageert zeer spontaan, vooral in het rijprogramma ‘Sport+’ en in de handmatige modus. Dynamische acceleratiemanoeuvres en aangepaste schakeltijden zijn mogelijk, maar ook een brandstofbesparende rijstijl, afhankelijk van het gekozen rijprogramma. De AMG SPEEDSHIFT TCT 9G-transmissie kan handmatig worden geschakeld met de gegalvaniseerde stuurschakelpaddles links en rechts achter het stuurwiel.

Aangepaste rijeigenschappen binnen handbereik: AMG DYNAMIC SELECT

Met de vijf AMG DYNAMIC SELECT-rijprogramma’s ‘Slippery’, ‘Comfort’, ‘Sport’, ‘Sport+’ en ‘Individual’ kunnen de eigenschappen met één vinger worden beïnvloed. De differentiatie varieert van efficiënt en comfortabel tot zeer sportief. Belangrijke parameters als de respons van de motor, de transmissie, het onderstel en de besturing worden aangepast. Ongeacht de AMG DYNAMIC SELECT-rijprogramma’s kan de bestuurder met de ‘M’-toets direct overschakelen naar de handmatige modus en uitsluitend schakelen met de stuurschakelpaddles. Naar behoefte kunnen ook de dempingniveaus worden geselecteerd.

De rijdynamiekregeling AMG DYNAMICS is geïntegreerd in de AMG DYNAMIC SELECT-rijprogramma’s. In de niveaus ‘Basic’, ‘Advanced’ en ‘Pro’ beïnvloedt deze bijvoorbeeld de instellingen van het ESP® (elektronisch stabiliteitsprogramma) of de vierwielaandrijving. Op basis van de handelingen van de bestuurder en sensorgegevens anticipeert de intelligente voorinstelling op het gewenste voertuiggedrag. Dit varieert van stabiel tot zeer dynamisch, voor een comfortabelere of juist bijzonder sportieve rijervaring. De AMG DYNAMICS-functies kunnen ook rechtstreeks via de AMG-stuurwieltoetsen worden geselecteerd. Zowel de instelbare voertuigkarakteristieken als de uitgebreide uitrustingsopties maken een breed scala aan sportiviteit, elegantie en lifestyle mogelijk, afhankelijk van de individuele wensen van de klant.

Standaard volledig variabele vierwielaandrijving AMG Performance 4MATIC+

De volledig variabele vierwielaandrijving AMG Performance 4MATIC+ combineert een optimale tractie voor dynamisch rijplezier met een hoge mate van rijveiligheid onder alle omstandigheden, zowel op droog wegdek als op een natte of gladde ondergrond. De overgang van achterwielaandrijving naar vierwielaandrijving en omgekeerd vindt continu plaats, omdat de intelligente regeling is geïntegreerd in de volledige voertuigsysteemarchitectuur. De krachtverdeling wordt gedifferentieerd toegepast. Bij rustig rijden, waarbij vierwielaandrijving niet nodig is, wordt de vooras volledig ontkoppeld. Dit verhoogt de efficiëntie. Vanaf de stand ESP Sport is het rijgedrag meer op de achterwielen gericht. En in de driftmodus worden bij de nieuwe CLE 53 4MATIC+ Cabriolet over het gehele snelheidsbereik uitsluitend de achterwielen aangedreven.

AMG RIDE CONTROL-onderstel voor hoge rijdynamiek

Het in Affalterbach ontwikkelde AMG RIDE CONTROL-onderstel zorgt voor meer wendbaarheid, een neutraler bochtgedrag en een betere tractie. De stalen vering met bijzonder sportieve afstelling van de veren en dempers en adaptief verstelbare demping combineert een uitstekende rijdynamiek met een hoog afrolcomfort. De demping op elk wiel past zich aan de rijsituatie en het wegdek aan. Dit gebeurt snel en nauwkeurig met behulp van aparte kleppen voor de trek- en compressierichtingen in de dempers. Bovendien kan de demperkarakteristiek vooraf worden geselecteerd in drie niveaus: ‘Comfort’, ‘Sport’ en ‘Sport+’, waardoor een merkbaar onderscheid mogelijk is tussen hoog langeafstandscomfort en sportieve rijdynamiek.

Drietraps AMG-parameterstuurbekrachtiging en standaard achterasbesturing

Ook de lay-out van de stuurinrichting draagt bij aan meer dynamiek en comfort. De CLE 53 4MATIC+ Cabriolet heeft een drietraps AMG-parameterstuurbekrachtiging die zich aanpast aan het gekozen rijprogramma. Bij het manoeuvreren en parkeren is weinig inspanning vereist. Bij hogere snelheden krijgt de bestuurder meer feedback via de aangepaste stuurkarakteristiek, vooral in de onderstelafstellingen ‘Sport’ en ‘Sport+’.

De standaard achterasbesturing werkt met een maximale stuurhoek van 2,5 graden. Tot deze hoek draaien de achterwielen in tegengestelde richting van de voorwielen bij snelheden tot 100 km/h (variabel en afhankelijk van de AMG DYNAMICS-instelling). Dit leidt tot een virtuele verkorting van de wielbasis en resulteert in gemakkelijker manoeuvreren, minder stuurwerk en een grotere wendbaarheid. De draaicirkel is merkbaar kleiner bij het afslaan of inparkeren. Bij snelheden boven de 100 km/h (variabel en afhankelijk van de AMG DYNAMICS-instelling) draaien de achterwielen parallel aan de voorwielen – tot een hoek van maximaal 0,7 graden. De virtuele verlenging van de wielbasis heeft een positief effect op de rijstabiliteit: de zijwaartse krachten worden sneller opgebouwd bij het veranderen van richting, waardoor het voertuig directer op stuurcommando’s reageert. Het reactiegedrag van de achterasbesturing is afhankelijk van het gekozen AMG DYNAMIC SELECT rijprogramma.

Het AMG DYNAMIC PLUS-pakket

Voor een nog emotionelere rijbeleving bundelt het optionele AMG DYNAMIC PLUS-pakket bijzonder sportieve uitrustingsdetails. Tot de highlights behoren de RACE START en het rijprogramma ‘RACE’ met driftmodus. Het AMG Performance-stuurwiel in microvezel MICROCUT beschikt over stuurwieltoetsen voor een snelle bediening van de rijprogramma’s en andere rijdynamische instellingen. Rode remklauwen met opschrift ‘AMG’ op de voor- en achteras onderstrepen optisch het sportieve karakter. De actieve motorsteunen maken een situatie-afhankelijke spreiding mogelijk tussen een comfortabele en een sportieve verbinding van de motor met de carrosserie.

Het hoge dagelijks comfort voor open air-plezier het hele jaar door wordt gewaarborgd door onder andere het elektrische windscherm AIRCAP® en de hoofdruimteverwarming AIRSCARF®. Beide systemen werden doorontwikkeld en zijn standaard. Ze maken open rijden bij lage buitentemperaturen nog comfortabeler. AIRCAP® bestaat uit twee elementen. De windlamel op de voorruit leidt de luchtstroom over de hoofden van de inzittenden heen. Hij klapt uit met een druk op de knop en zorgt er samen met het automatische windscherm achter de achterste hoofdsteunen voor dat turbulentie nog efficiënter wordt gereduceerd. AIRSCARF® omhult de nek en schouders van de voorste inzittenden met nog warmere lucht dan in voorgaande modellen – zelfs bij ongunstige windomstandigheden.

De standaard akoestische stoffen kap draagt er eveneens toe bij dat men het hele jaar door met de CLE 53 4MATIC+ Cabriolet kan rijden. De kap is leverbaar in zwart, rood of grijs. De meerlaagse structuur met uitgebreide isolatie zorgt voor een uitstekende bescherming tegen de elementen in alle seizoenen. Het vermindert ook wind- en rijgeluiden. De kap opent en sluit binnen 20 seconden tot een snelheid van 60 km/h. Voor het eerst is de kap volledig elektrisch bediend, waardoor dit proces nog stiller verloopt dan voorheen. De standaard volledig elektrische rollo scheidt de opgevouwen kap automatisch van de rest van de bagageruimte.

Met zijn inhoud van 385 liter (295 liter bij geopende kap) is de bagageruimte uitstekend geschikt voor dagelijks gebruik. Indien nodig kan de bagageruimte worden uitgebreid door de achterbankleuning neer te klappen. De in een verhouding van 60:40 gedeelde achterbankleuning kan gemakkelijk vanuit de bagageruimte worden neergeklapt. HANDS-FREE ACCESS geeft de bestuurder en overige inzittenden contactloos en volledig automatisch toegang tot de bagageruimte. KEYLESS GO behoort ook tot de standaarduitrusting. Met deze functie kunnen de portieren worden vergrendeld en ontgrendeld door de portiergreep alleen maar aan te raken.

De gerichte versteviging van de carrosserie geeft de vierzitter een hoge mate van structurele veiligheid, zelfs zonder een stabiliserend vast dak. Er is ook een systeem voor bescherming bij het over de kop slaan aanwezig, dat in combinatie met de stevige A-stijlen voor een overlevingsruimte creëert in geval van een dreigend over de kop slaan. Daarnaast bieden de veiligheidssystemen de best mogelijke bescherming bij een ongeval. Daartoe behoren met name de standaard elf airbags. Nieuw zijn de middenairbag tussen de inzittenden op de eerste zitrij en hoofdairbags voor de achterpassagiers. Eveneens standaard is het PRE-SAFE®-systeem, dat zowel de inzittenden als het voertuig zelf voorbereidt op een dreigende botsing.

Deel dit artikel op jouw social media

Foto van auteur
Auteur
ADVERSUS
MEER OP ADVERSUS.NL