Hecht jij ook aan gave, witte tanden? Ga dan eens na of je wel op de juiste manier poetst. De moderne inzichten verschillen aanmerkelijk van de regeltjes die we als kind geleerd hebben.
Niet direct na het eten poetsen
Het zit erin geheid: na elke maaltijd poets je je tanden. Toch komt men daar tegenwoordig steeds meer op terug. Suiker en zuren zouden een ware aanslag op je tandglazuur vormen. Daarom zou het beter zijn om je tanden pas een half uur tot uur na het eten te poetsen. Op die manier ‘wrijf’ je de zuren niet in je tandglazuur en heeft je glazuur boven de kans om zich enigszins te herstellen voordat je er met een borstel overheen gaat.
Poets je tanden ’s morgens voor het ontbijt
Als het waar is dat voedingsmiddelen, en vooral suikers en zuren, je tandglazuur tijdelijk verzwakken dan is het zaak om een moment te vinden waarop je tandglazuur sterk is en de confrontatie met je tandenborstel het beste aankan. Voor het ontbijt poetsen is daarom wel het advies.
Pas op voor verkapte suikers
Suiker is slecht voor je tanden. Dit geldt niet alleen voor geraffineerde suiker maar ook voor de suikers die in fruit, veel dranken (inclusief vruchtensappen) en zelfs in koolhydraten (brood en dergelijke) te vinden zijn. Dus ook na een boterham met kaas moet gepoetst worden. Maar dan wel pas na verloop van 30 tot 60 minuten.